Tuesday, 20 December 2011

Peristiwa telekung baru...

Assalamualaikum.
yang ni entry ke 3 aku...
citer pasal telekung baru..

Peristiwa ni terjadi dalam tahun 2005 kot,waktu tu aku sekolah lagi
Pagi tu abah aku ajak pegi shopping kat keyelll,
waktu tu dalam 10 ramadhan terakhir lah
aku sebenarnya malas nak shopping ni tau..
dah lah puasa, jalan sesak lagi..(malas lagi...diam..diam)..haha
so, kitorang pegilah jalan TAR tu..
macam-macam ade..kuih raya, tudung, baju raya, anak tudung, sarung kusyen..sume ade..
so,dulu bapak aku suke masuk mydin belakang tu..
kitorang ni ikut aje..
mak tiri aku suh aku cari 1 telekung..
dia kate telekung lama tu dah lama sangat,cari telekung baru..
so, aku pon cari jelah..nampak yang bersulam-sulam tu lawa, aku tarik je..adik aku si suwella tu tarik 1..

malam tu abah aku memang tak kan tinggalkan solat sunat terawih..
kalau ikut hati,kaki,penat badan, memang maleh yang amek..
tapi bak kate abah aku, jangan sebab shopping solat terawih tah ke mana..
so,ikut je lah..anak solehah lah katekan..

malam tu kitorang gi solat kat masjid paroi.
dulu bapak aku punya port solat terawih memang situ,
nasib baik 11 rakaat termasuk witir,kalau 20 rakaat..aduhaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
so,bile solat punye solat sampailah




LAST RAKAAT KAT WITIR TU

So,bangunlah aku dan semua jemaah tu..
niat dah..
bace alfatihah..
ikt imam bace surah-surah..
lepas tu rukuk..
aku pon rukuk,lepas rukuk, aku pon samiallahhuliman hamidah,rabbanalakalhamdu
ALLAHUAKBAR
terus aku ngan adik aku sujud..
subhanarabbial aa'la wabihamdi
subhanarabbial aa'la wabihamdi
masuk yang ke 3,aku macam terasa lain aje...aku tengok adik aku tetibe bangun dan terus soa qunut..
aku tengok aku sorang je tengah sujud
eh,kenapa yang lain tak sujud ni??
aku tengok atas adik aku dah senyum-senyum sambil keluarkan sikit jari telunjuk arahkan aku bangun
aku yang memang dah nak gelak tu tahan je perut terus bangun and angkat tangan..
terus same-same jemaah lain bace doa qunut..
hahahaha...
lepas je kitorang bagi salam,memang tak sempat lah salam orang sebelah..
sekejap je dah sampai kete..
punyelah malunye malam tu
dalam kete mak tiri aku dah bebel..
"lain kali tengok orang depan,orang tak sujuk,janganlah ko sujud lagi"..
hahahahaha..boleh lak lepas sujud bangun balik doa qunut..patutnye lepas 15 ramadhan,bile solat witir,lepas je rukuk,kene doa qunut and baru leh sujud..

hadoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..

ok,orang yang disebelah tu lah yang bersama saya malam kejadian..

nak sangat tudung bersulam,berkerawang bagai..hamikk ko.terus lupe doa qunut


korang nak tahu tak kenapa kitorang macam tergesa-gesa dan ape kait dengan telekung berkerawang ni?

sebabnye, malam tu kipas tak de sangat kat kitorang,x kene..dan bile pakai teleung tu jadi dia punye kerawang buat macam kite gatal-gatal tau..sebab tu lah nak habis solat cepat

1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.